čtvrtek 16. srpna 2012

VERSATILITY RANCH SADDLE

Vyrobil jsem další sedlo ve stylu VERSATILITY - univerzálního rančerského sedla. Tato skupina sedel se stala mojí nejoblíbenější a za největší vzor pro mou produkci považuji sedla z dílny Dona Riche, který podle mého názoru, dovedl tuto skupinu sedel téměř k dokonlosti - alespoň co se týká univerzálního použití v moderním pojetí rančerského sedla.
Záklladními principy konstrukce těchto sedel jsou:
1. použití cuttingových bars
2. alternativa použití cuttingového (např. BW-cutt) nebo ropingového forku (široký Association nebo Calf-roper)
3. ropingová hruška
4. cuttingový nebo ropingový Cantle
5. sedlové závěsy v typu Double Dee nebo závěs plochý plát
6. hluboké posedlí, konstrukčně co nejníže kostře sedla (co nejméně vrstev pod zadkem jezdce, pokud možno jen jedna) - čili co nejnižší těžiště jezdce v sedle. Toto vyžaduje již úpravu samotné kostry - je nutno počítat s tvarem budoucího posedlí a probrousit místo pro budoucí posedlí do bars
7. kontaktní vykrojení sukní

Pokud dodržíme tyto základní principy, bude výsledkem prostorné sedlo, na kterém budete sedět "v koni", bez pocitu, že jste příliš vysoko, na kterém budete moci bez problémů katovat i chytat havěť do lasa. Bez větší psychické újmy lze na takovém sedle provádět i riningové úlohy, protože v základu je sedlo velmi podobné sportovnímu Cowhorse. Zároveň je to sedlo, které nemá konkurenci, rozhodnete-li se ho používat jako cestovní - čili trailové.

Co se týká doporučených velikostí sedla pro jezdce, tak je to na volbě jednotlivce a předpokládaném většinovém užití. Sedla jsou díky konstrukci velmi prostorná.
Příklad: pokud vím, že budu více lasovat, je vhodné volit pro devadesátikilového pořízka velikost posedlí 15-1/2". Pokud budu sedlo používat jako trail, tak 16" a pokud má být těžiště práce v tomto sedle v penningovém nebo cuttingovém stylu, tak zvolím 16-1/2" dlouhé posedlí (alternativy pro 60ti kilovou jezdkyni jsou pak 14-1/2", 15" a 15-1/2").