pondělí 7. listopadu 2011

Zkorigovaný článek - původně o nádražáckých beranicích, teď o...?

Původně publikovaná verze článku byla příliš zaujatá, proto jsem z něj vypustil většinu nepodstatného textu. Takže toto je verze, která nemůže nikoho urazit, čímž však téměř pozbývá smyslu...
Pokud si máme z něčeho brát vzor, a pokud se snažíme tomuto vzoru přiblížit, tak je vhodné brát to, a příjmat to jako celek a neseparovat z něj jednotlivé části.
Nejsem si jist, zda může fungovat tradiční výcvik rančerského koně pouze ve sterilním prostředí jízdárny, bez všech těch věcí, dění a podnětů okolo, které tomu dodává práce s koněm u stáda krav.
Do výcviku rančerského - nebo vaquero koně, podle mého názoru, patří v prvné řadě práce na kravách s někým, kdo vás může něco naučit, nejlépe se zkušenými rodilými lektory. Následně a neoddělitelně k tomu patří dovedností s lasem ze sedla, a spojení jízdy na koni + praktické lasování, protože lasujete-li z koně chováte se v sedle jinak než při suchém drilu na jízdárně, kdy se soustředíte pouze na jízdu a korekci koně a zrovna tak kůň nemá jiné podněty, než od vás.
V další řadě a opět nedílně k tomu patří také i nějaký styl a kvalita pomůcek, sedlo a další vybavení koně. A také oblečení, ve kterém se člověk cítí příjemně, je praktické a prověřené lety v nepříznivých podmínkách, a které v neposlední řadě ukazuje na příslušnost k něčemu - v tomto případě náležitost k vyznavačům vaquero kultury.
Kdo si jaké pomůcky pořídí je jeho věc, zrovna tak do jaké hloubky je ochoten zajít. Je to za jeho peníze a jeho rozhodnutí.


...nejlepší je se od srdce zasmát...

CRRA a Buckaroo Society pro Vás na příští rok připravují devět klinik - šest s rodilými kovboji z USA (osvědčení Sanders a Woods, a k nim neokoukaný Alfonso Aguilar - za podpory německých spřátelených tradicionalistů) a tři akce pro jezdce bez rozdílu stylu s fenomenálním Pedro Torresem. Všechny se již budou konat v dobudované komfortním domovském vaquero centru v Bystré nad Jizerou, s dvacetimetrovou krytou kruhovkou, venkovní arenou a vlastním nepočítaným dobytkem. Kalendář klinik samozřejmě včas najdete na http://www.vaquero.cz/  nebo upoutávky na blížící se akce u mě v aktualitách na stránkách.
Většina akcí bude s doprovodným večerním hudebním programem (Úžas, Bourbongrass a ostatní onástrojovaní country neb tramp&jehličí přátelé), a když se bude někdo vytahovat na ostatní tak dostane do zubů.

a tohle je naše najatá ochranka...!