čtvrtek 2. června 2011

REINER - na dřevěné kostře WESTMAN

Toto sedlo je soutěžní speciál určený pro jezdce, zabývající se reiningem na vysoké úrovni.
Jako vzor pro sestavení tvaru kostry do tohoto sedla jsem si vzal sedla od firmy Bob's, Leson a Advantage.
Zvláštní důraz jsem kladl na funkční vlastnosti sedla a v další řadě na střihovou úpravu sedla, - zde je hodně znát vliv zejména sedel Bob's, který je převážně současnými soutěžními jezdci žádaný.
REINER - Wood Saddle Tree by Westman
Použitá dřevěná sedlová kostra REINER - produkce Westman
Sedlový závěs jsem pro toto sedlo zvolil tzv. Double Dee v pozici 7/8 (více do středu sedla),. Tato pozice zaručuje dobré a vyvážené dotažení sedla bez zvedání se zadní části nad koně. Profil posedlí s hladkým měkkým polštářem je v místě sedu co nejnižší, což zaručuje maximální snížení těžiště jezdce. Po prvních testech sedla (Eliška a Roman Zimmermann a Jonáš Bujnoch) nabývám jistoty, že se tento záměr podařilo splnit. Sedlo se chová bezchybně na rovných lajnách, při stopu, spinech i na kroužcích. Nikam nesjíždí, nekope do zadku při stopu ani se nikam nekroutí.
Pro další produkci mám připravenou také verzi se sedlovým závěsem Inskirt (céčko přímo zanýtované do sedlové sukně), což ještě zlepší kontakt se sedlem, protože ubude vrstva tvořená závěsem předního déčka, který nemusí každému vyhovovat. Výška Cantle je zde 3" a šířka 13".
Zde je použita reiningová hruška vysoká 2-3/4". Lze všek sedlo osadit i vyššími typy cowhorse hrušek (3" až 3-1/2" vysokými). Sedlo by se pak dalo po zvýšení náběhu přední poloviny posedlí používat bez problému i pro Working Cowhorse použití.
Desing sedla bude ve dvou barvách (medová - viz obr. a karamelová - středně hnědá) a ve čtyřech základních provedení:
1. s hladkými díly, jen s jednoduchou linkou za cenu 32.000,- Kč nebo bordurou z vlnovky za 33.000,- Kč
2. s rohy parciálně ozdobenými basketem za 35.000,- Kč
3. s floralem v rozích (viz obr.) za 37.000,- Kč
4. ze 3/4 plochy kombinace parciálního basketu a floralu v rozích sedlových dílů - za 40.000,- Kč
Pokud bude někdo chtít sedlo vyrobit na zakázku v jiném provedení, tak je samozřejmě možná dohoda.
Příklad zdobení - Floral v rozích sedlových dílů
Připravuji další sedla v tomto typu pro Honzu Měrku, Ester Weberovou a Karla Kubatu, kteří jsou ochotni sedlo otestovat při jejich každodenní práci na více koních, a kteří jsou schopni specifikovat případné požadavky a detailní úpravy. U nich si bude možno sedla v tomto typu také vyzkoušet, vyslechnout si jejich názor a popřípadě si sedlo zakoupit.