pátek 21. října 2011

WILL JAMES - rančerské sedlo z Montany

 Zvýšený zájem o westernové ježdění ve stylu tradičního Ranch-Ropingu - tedy klasické rančerské práce, mimo sportovní arény, si žádá sedla typově vhodná pro tento účel.
Will James je sedlo, které pochází ze severních dobytkářských oblastí Unie, směrem spíše na východ od Skalistých Hor. Jeho domovinou je Montana a okolní dobytkářské státy, zvláště ty s hornatými oblastmi. Tento typ sedla je jakýmsi ekvivalentem wade sedlům, používaný pro velmi podobnou práci na západ a jih od Skalistých Hor (California, Oregon, Nevada). Jeho konstrukce je velmi podobná wade sedlu, s nejmarkantnějším rozdílem ve tvaru forku. U Willa je mohutný fork v šířce 13" alter. 14" s mohutnými boky rozsochy (Swells) a s velkým probráním ve spodní části forku (tzv. Undercut Swells) aby se získalo více místa v sedle pro stehna jezdce v krátkých sedlech, používaných pro rančerské lasování z ruky.
Ze širšího pohledu toto sedlo patří do rodiny sedel nazvané souhrnně Assotiation, což jsou sedla, která mají některé společné prvky nebo tvarová řešení - týkající se právě tvaru a velikosti forku, čili přední rozsochy.

WILL JAMES - ranch-ropingové sedlo z Montany s tvarovanými fendry v provedení Roughout (rubem kůže nahoru)
 Provedení tohoto typu sedla je možné ve více variantách tvaru sedlových sukní. Na uvedených obrázcích je provedení sukní ve stylu Roper-Skirts se závěsem plochý plát. Běžné je však i provedení s dokulata oříznutými sukněmi a také třeba varianty se sedlovým závěsem Double Dee, jako známe z klasických sedel ropingových.

WILL JAMES - s klasickými hladkými fendry
 Dalším typickým prvkem je lem zadní rozsochy, který by neměl být širší než 1-1/2".
U hrušek je širší možnost výběru - variabilita od klasických ropingových "Dally" hrušek ve výšce od 3" do 4", přes old-time roper hrušky (na obr.), až po klasický Wood Post Horn, jak ho známe z wade sedel...
Třmeny jsou stylové široké 4" až 5", ale není nic proti lokálním zvyklostem použití klasických ropingových třmenů Deep Roper nebo ultraúzkých třmenů Oxbow.
Déčka pro poprsák jsou pod předními končas, tedy pro typ martingalového buckaroo poprsáku (Choker).
K výbavě sedla patří logicky i zadní řemeny pro zadní podbřišník, který je pro laosvání nutný, aby nedocházelo ke zvedání zadní části sedla. Pokud sedlo budeme používat pouze jako trail, pak můžeme zadní podbřišník ale nechat doma. Kroužek pro zavěšení pout na nohy koně a bandáž hrušky, stejně jako sedlové struny jsou samozřejmostí u všech ranchropingových sedel.

Žádné komentáře:

Okomentovat